Δεν θα υποχωρήσουμε! Ενωτικό κάλεσμα 70 γαλλικών οργανώσεων


Eκείνοι που στο όνομα του ισλαμικού Κράτους υποχρέωσαν το Παρίσι και την πόλη  SAINTDENIS να ζήσουν στιγμές της πιο πλέριας απανθρωπιάς δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Τίποτε δεν στέκει σαν δικαιολογία για τις δολοφονίες αυτές, εδώ ή οπουδήποτε αλλού. Το κάθε θύμα ζεί μέσα στον καθένα μας γιατί ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρωπότητα. Η αλληλεγγύη μας προς τα θύματα και προς τις οικογένειες τους είναι αμέριστη. Το έγκλημα αυτό είναι απροσμέτρητο, όμως η απάντηση μας θα σταθεί στο ύψος που της αρμόζει μόνο εάν εμείς συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθερα και αδερφικά.

Δεν είμαστε αφελείς: γνωρίζουμε πως αυτές οι πράξεις τρομοκρατίας απαιτούν απαντήσεις στο μέτρο του κινδύνου που εκπροσωπούν. Και γνωρίζουμε πως ο ρόλος των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης είναι ουσιώδης για την προστασία των ελευθεριών μας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να αναλογιστούμε τι απαντήσεις οφείλει να δώσει η κοινωνία μας στις πράξεις αυτές καθώς και την φύση και επιπτώσεις των απαντήσεων εκείνων  που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Η Δημοκρατία κακοπαθαίνει όταν η Βουλή καλείται να αποφασίσει από τη μια μέρα στην άλλη, κάτω από την πίεση συγκινήσεων και επιθέσεων δημαγωγίας πολιτικών υπευθύνων που καλλιεργούν τον φόβο.

Μετά την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και την  επέκταση των εξουσιών της αστυνομίας, αναγέλλονται κι άλλα ακόμη μετρα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι ουσιώδες να υπενθυμίσουμε πως τίποτε δεν πρέπει να μας βγάλει έξω από το κράτος Δικαίου και να μας στερήσει τις ελευθερίες μας. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να γίνει ένα μόνιμο καθεστώς και οι όροι εφαρμογής του δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν την κοινωνική δημοκρατία, την εξάσκηση της ιδιότητας του πολίτη ούτε την δημόσια συζήτηση.

Από το 1986 και μετά, επισωρεύονται διαρκώς νόμοι που, με πρόσχημα την πάλη ενάντια στην τρομοκρατία παρέχουν όλο περισσότερες εξουσίες στις δυνάμεις της τάξης, οργανώνουν μια Δικαιοσύνη ειδικών περιστάσεων, περιορίζουν τις ελευθερίες μας. Η υιοθέτηση επιπλέον νομοθετικών ρυθμίσεων, ακόμη και συνταγματικών, επιβάλλει το ερώτημα της αποτελεσματικότητας των και των πρόσθετων ζημιών που συνιστούν  για τις ελευθερίες. Πριν αποφασιστεί η τροποποίηση του νόμου και η απόδοσης στο Κράτος ενισχυμένων εξουσιών, πρέπει το Κράτος να αναρωτηθεί τι είναι εκείνο που οδήγησε στην μη αποτροπή μιας τέτοιας φρίκης. Η απάντηση των αρχών φιλοδοξεί να εμφανιστεί πολεμικής φύσης, όμως δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια μας και διόλου δεν εγγυάται τον σεβασμό των ελευθεριών μας.

Η έκφραση θέλησης στέρησης της υπηκοότητας ακόμη και από άτομα απου έχουν γεννηθεί Γάλλοι, σημαίνει πως το μήνυμα της διαίρεσης της Γαλλίας θα δοθεί ακόμη μια φορά. Η σιωπή του προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της σύναξης του Κοινοβουλίου, αναφορικά προς την απαραίτητη δέσμευση του Κράτους υπέρ της ισότητας δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης των δημόσιων Υπηρεσιών, δέσμευση ενάντια σε όλες τις διακρίσεις και ενάντια σε όλες τις εκδηλώσεις ρατσισμού, αυξάνει δραστικά το αίσθημα αποκλεισμού που βιώνει ένα ολόκληρο κομμάτι του λαού μας. Δίνει λίγο ακόμη περισσότερη σάρκα στον στιγματισμό που εκδηλώνεται με αυξανόμενο τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο την θέληση να ζήσουμε μαζί.

Εμείς αντίθετα θέλουμε αυτά τα δραματικά γεγονότα να είναι η ευκαιρία για να οικοδομηθεί ένας δρόμος άλλος από αυτόν  που μας έχουν προτείνει. Ένας δρόμος που να μην προβάλλει αποδιοπομπαίους τράγους και που να αρνείται η Γαλλία να είναι σε πόλεμο ενάντια στον εαυτό της. Ένας δρόμος που να παρέχει πλατειά θέση στην ειρήνη και στην ισότητα δικαιωμάτων και που να δεσμεύεται για μια Γαλλία αλληλέγγυα, ανοιχτή στον άλλο, τόπο υποδοχής, ελεύθερη και αδερφική.

Για την προάσπιση των ελευθεριών μας, για μια κοινωνία στην οποία η αδερφοσύνη θα έχει πλέρια θέση, δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στον φόβο με τον οποίο θέλουν να μας κάνουν να ζούμε εκείνες και εκείνοι που έχουν τον θάνατο λόγο της ζωής τους.

Καλούμε τις γυναίκες και τους άνδρες αυτής της χώρας να μείνουν αλληλέγγυοι/ες και να παλέψουν ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Καλούμε επίσης για την υπεράσπιση των ελευθεριών  και θα κάνουμε έτσι ώστε, σε κάθε περίσταση, να υπερισχύσει η ελευθερία μας στην ενημέρωση, στην έκφραση, στην διαδήλωση και στη συγκέντρωση. Οι οργανώσεις μας θα οικοδομήσουν,παντού στην Γαλλία, τους χώρους εκείνους στους οποίους θα μπορέσουμε να διαλεγόμαστε και θα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση ώστε τα δικαιώματα μας να διαφυλαχθούν και κανένας να μην γίνεται θύμα διακρίσεων.

 

Πρώτες υπογραφές οργανώσεων :

(Υπογράφουν περίπου 70 οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, μεγάλες εθνικές ενώσεις πολιτών, ενώσεις μεταναστών και πολιτών διπλής υπηκοότητας, γυναικών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κινηματικές πρωτοβουλίες, ΜΚΟ, οργανώσεις δικαστικών, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, πανεπιστημιακών, μαθητών, φοιτητών, προοδευτικοί σύλλογοι όλων των θρησκευτικών δογμάτων)

 

AFD International, Agir pour le changement démocratique en Algérie (Acda), Assemblée citoyenne des originaires de Turquie (Acort), Association des Marocains en France (AMF), Association des travailleurs maghrébins de France (ATMF), Association des Tunisiens en France (ATF), Association des universitaires pour le respect du droit international en Palestine (Aurdip), Association française des juristes démocrates (AFJD), Association France Palestine solidarité (AFPS), Association Grèce France Résistance, Association interculturelle de production, de documentation et de diffusion audiovisuelles (AIDDA), Association pour la reconnaissance des droits et libertés aux femmes musulmanes (ARDLFM), Associations démocratiques des Tunisiens en France (ADTF), Attac, Cadac, Cedetim, Confédération générale du travail (CGT), Conseil national des associations familiales laïques (Cnafal), Collectif national pour les droits des femmes (CNDF), Collectif 3C, Collectif des 39, Collectif des féministes pour l’égalité (CFPE), Comité pour le développement et le patrimoine (CDP), Comité pour le respect des libertés et des droits de l’Homme en Tunisie (CRLDHT), Commission islam et laïcité, Confédération syndicale des familles (CSF), Collectif des musulmans de France (CMF), Coordination des collectifs AC !, Droit au logement (Dal), Droit solidarité, Droits devant !!, Emmaüs France, Emmaüs International, Fédération des Tunisiens citoyens des deux rives (FTCR), Fédération nationale de la Libre pensée, Fédération internationale des Ligues des droits de l’Homme (FIDH), Filles et fils de la République (FFR), Fondation Copernic, Fédération syndicale unitaire (FSU), Genepi, Ipam, La Cimade, La Quadrature du Net, Le Mouvement de la paix, Ligue des droits de l’Homme (LDH), Le Gisti, Les Amoureux au ban public, Les Céméa, Maison des potes, Mamans toutes égales (MTE), Médecins du monde, Mrap, OIP – section française, Organisation de femmes égalité, Planning familial, Réseau éducation sans frontières (RESF), Réseau euromaghrébin culture et citoyenneté (REMCC), Réseau Euromed France (REF), SNPES-PJJ/FSU, Snuclias-FSU, Syndicat des avocats de France (Saf), Syndicat national des journalistes (SNJ), Unef, Union des travailleurs immigrés tunisiens (Utit), Union juive française pour la paix (UJFP), Union nationale lycéenne (UNL), Union syndicale de la psychiatrie (USP), Union syndicale Solidaires

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s